Zo moe, dat je niet eens de was opvouwt of die pen die op de grond ligt even oppakt. Je wordt eigenlijk al moe wakker en je weet ook niet beter meer dan dat je altijd moe bent en dat alles te veel is. Het ontbijt met de kinderen is nog wel te doen, maar als je daarna op je werkt aankomt, heb je eigenlijk al rust nodig. Na het werk moet je de kinderen ophalen of zijn ze al thuis en dan gaat het lijstje werk uit je hoofd en pak je het lijstje gezin er weer bij. Zo snel mogelijk alles afstrepen is het liefste wat jij doet. Dan ga je koken, want je wil wel een gezonde en gevarieerde maaltijd neerzetten. Na het eten zak je uitgeput op de bank. Je merkt de hele dag, dat de energie ontbreekt en dat je hierdoor ook een kort lontje hebt. Je voelt je niet echt een gezellige moeder, collega en partner. Het is gewoon allemaal te veel en je zou zo graag weer bruisen van energie. Lekker veel energie hebben, zodat je in de avond ook nog tijd hebt om iets leuks te doen. Even tijd voor jezelf.
Waarom ben jij altijd moe? Dit is een hele duidelijke vraag waar helaas geen heel concreet antwoord op gegeven kan worden. Het kan namelijk zoveel oorzaken hebben. Daarom is het juist zo belangrijk om de oorzaken te vinden, want altijd moe zijn is echt niet nodig. Toch zie ik in mijn praktijk veel moeders die altijd moe zijn en spreek ik ook uit eigen ervaring. Misschien ben je er zelfs al wel eens mee naar de huisarts geweest. Is er zelfs bloed geprikt, maar is er niets concreets gevonden. Je zult wel te druk zijn en te veel stress hebben. Ja, dat kan, maar het kan ook zoveel andere oorzaken hebben. Hieronder beschrijf ik er een aantal oorzaken. Ik ben hiermee zeker niet compleet. De oorzaken die ik hieronder noem, zie ik het meest terug in mijn praktijk.
Slecht slapen
Er is niets zo belangrijk als slapen. Ben jij een slechte slaper, dan kan dit zeker invloed hebben op jouw energie niveau. De een slaapt slecht in en de ander wordt midden in de nacht wakker en blijft ook klaar wakker. Gemiddeld heeft een mens circa 8 uur slaap nodig. Misschien slaap jij wel 8 uur, maar slaap je niet diep genoeg, waardoor je moe wakker wordt.
Te veel zitten, te weinig beweging
Doordat je moe bent, moet je niet aan sporten denken. Ik weet dat zelf nog heel goed. Ik had gewoon angst om nog moeier te worden. Toch is wetenschappelijk bewezen dat bewegen en regelmatig sporten juist de vermoeidheid kan verminderen en zelfs de slaap kan verbeteren. Bewegen buiten is nog beter, want dan krijg je lekker frisse lucht en hopelijk ook wat zonlicht.
Gezonde voeding
Er zijn veel nieuwe inzichten op het gebied van gezonde voeding. Waar ik geleerd heb de hele dag door kleine beetjes te eten, is nu juist bekend dat dit voor een grote groep mensen juist niet werkt. Je kunt het beste maar een aantal eetmomenten hebben, zodat je lichaam tussendoor rust krijgt om andere dingen te doen. Merk jij dat vooral je energie na een maaltijd of tussendoortje keldert, dan is het goed om je voedingspatroon eens goed te bekijken. Wellicht heb je tekorten van bepaalde vitaminen en mineralen. In mijn praktijk zie ik dit echt dagelijks. Een (tijdelijke) aanvulling met supplementen en een ander voedingspatroon kan dan echt bijdragen aan jouw energie niveau. En heb je al wel eens aan voedsel allergieën gedacht? Als je die hebt en je weet dit niet, dan kost dit ook veel energie.
Meer water drinken
Ook het voldoende drinken van water kan invloed hebben op je energie niveau. Drink jij voldoende water? Of alleen maar thee, koffie, frisdrank, sapjes enz.?
Te weinig ontspanning
Echt bewust tijd voor jezelf inplannen kan zo goed zijn, maar is zo moeilijk als je een gezin met kinderen hebt en ook nog werkt. Je moet er niet aan denken om in de avond nog iets te gaan doen. Toch kan het je ook energie geven of zelfs zo goed ontspannen dat je weer makkelijker in slaap valt. Doe jij nog wel eens iets voor jezelf?
Te veel stress
De meeste moeders in mijn praktijk weten dat ze te veel stress hebben. Ze moeten ook zoveel ballen in de lucht houden. Maar weet je dat er meerdere vormen van stress zijn? Dus niet alleen mentale stress door je werk en je gezin, maar ook lichamelijke stress door tekorten, medicatie, alcohol, enz. Jouw lichaam herkent stress, maar niet waar het vandaan komt. Naast je mentale stress kun je dus zorgen dat je lichaam minder stress heeft.
Gezondheidsproblemen
Soms helpen alle bovenstaande tips niet en heeft het misschien toch een reden. Misschien zijn je hormonen uit balans, bloedarmoede, traag werkende schilklier, verkeerd ademhalen en ga zo maar door. Het kan natuurlijk ook door psychische problemen komen. Te veel op je bordje hebben of je legt de lat te hoog. Misschien heb je moeite met grenzen aangeven
Wil je meer lezen? Download dan gratis mijn e-boek: 7 stappen naar meer energie! Misschien zitten hier al wel stappen tussen die jou kunnen helpen.
Moeheid is dus niet zomaar even op te lossen, maar je hoeft er zeker ook niet mee te blijven lopen. Leg je er niet bij neer en ga op onderzoek uit. Dit kun je alleen doen, maar mijn advies zou zijn om hulp te zoeken bij de huisarts en/of een goed therapeut.
Ik ben leefstijlcoach en therapeut. Mijn missie is om moeders die altijd moe zijn te helpen naar een verbeterd energieniveau. We gaan naar alle mogelijke oorzaken kijken en samen zoeken wij de puzzelstukjes die jij nodig hebt. Die grote berg waar jij tegenop ziet, delen we op in kleine stapjes. Samen gaan wij de puzzel leggen. Je hoeft dit niet alleen te doen!
Maak een gratis kennismakingsafspraak via Info@fitalies.nl
