Leefstijl

Vitamine D3 & K2 en Corona

In mijn vorige blog van vorige week heb ik geschreven wat vitamine D3 en K2 eigenlijk doen in ons lichaam. Vit D is nodig voor bijna alle functies in ons lichaam. Vitamine D3 en K2 versterken elkaar als synergisten. Vitamine D3 draagt ertoe bij dat calcium goed wordt opgenomen uit de voeding en vitamine K2 zorgt vervolgens voor de opname van calcium in de botten. Bovendien draagt vitamine K2 bij tot een normale bloedstolling en ondersteunt vitamine D3 het immuunsysteem.

Omdat vitamine D eigenlijk geen vitamine is, maar een hormoon dat je kunt opslaan in je lichaam, is deze vitamine in je bloed goed te meten. Dit is niet het geval met vitamine K. Deze is lastiger te meten (alleen m.b.v. een bepaald eiwit).

Onderzoeken

Steeds meer onderzoeken uit alle delen van de wereld, wijzen in de richting van het belang van suppletie om een goede vitamine K en vitamine D-status in het lichaam op te bouwen en te handhaven. Het lijkt erop dat mensen met een lagere vitamine D-waarde zwaarder getroffen worden en meer kans hebben om op de IC te belanden.

Bron: [1]

In deze grafiek is te zien, dat een juiste concentratie van vitamine D3 in het bloed essentieel is (zie bovenstaande afbeelding, dus een vitamine D3-concentratie boven de 75 nmol/liter). 

Bron [2]

Bovenstaande grafiek komt van een onderzoek uit de US en is gedaan met 191.779 personen. In deze grafiek zie je duidelijk dat hoe hoger de waarde vitamine D3 in het bloed, des te minder mensen met een positieve test. Deze studie toont dus aan dat je minder snel besmet raakt als je goed in je vitamine D waardes zit! Met hogere vitamine d waarde dus minder infectie.

Er zijn nu dus echt aanwijzingen, dat Corona ernstiger verloopt bij een lage vitamine D-status (<75 nmol/L). Het beschermende effect van vitamine D supplementen is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar moeten we daar dan op wachten? Er zijn genoeg (niet-wetenschappelijke) onderzoeken die het bevestigen. Vitamine D is goedkoop en voor vrijwel iedereen veilig, waarom gaan we dit nu niet massaal inzetten tegen Corona?

Vitamine D-waarde

Op dit moment ligt de vitamine D waarde bij de Nederlanders gemiddeld rond de 30 nmol/L (met het dieptepunt in februari-maart). Men is het er in Europa over eens dat de minimumwaarde 50 nmol/L is en het gewenste Vitamine D gehalte 75-80 nmol/L (tachtig is prachtig). De mensen rond de evenaar zitten echter op 100-120 nmol/L en vroeger zaten de jagers en verzamelaars op circa 100-130 nmol/L. 

Volgens verschillende vitamine D-experts is een vitamine-waarde van minimaal 75-80 nmol/L nodig voor bescherming tegen het Coronavirus, maar een optimale vitamine D-status ligt waarschijnlijk ergens tussen de 100 en 150 nmol/L (voor gezonde volwassenen).

Wat moet ik nu doen?

Bloedprikken om onze vitamine d-waardes te weten ga ik niet doen, maar dit is natuurlijk altijd mogelijk via huisarts of online laboratorium als je je hier prettiger bij voelt. Ik heb nu genoeg gezien, gehoord en gelezen om met mijn hele gezin, vitamine D3 en K2 te gaan innemen, totdat we weer voldoende zon gaan krijgen (en ook buiten in de zon zijn, zoveel mogelijk bloot, zonder zonnebrand). Voor mij staat het los van Corona, want je wilt toch preventief werken aan je gezondheid en immuunsysteem?

Aanbevolen hoeveelheid (volwassenen)om preventief in te nemen =

75 mcg vitamine D en 90 mcg vitamine K per dag. Hiermee voorkomen we geen Corona, maar wordt de kans dat je besmet wordt minder groot en worden de complicaties bij een besmetting met Corona veel minder.

Goede betrouwbare supplementen en hoeveelheden:

· Vitakruid D3 & K2 druppels 10 ml > kinderen 1-2 dr. en ik en mijn man 2 dr. 

· Bonusan D3 & K2 softgel capsules 60 stuks > 1 capsule per dag

Zelf gebruik ik Vitakruid, omdat dit druppeltjes zijn. Makkelijker te doseren en ergens doorheen te doen. Mijn kinderen geef ik 1-2 druppels en zelf neem ik dagelijks 2-3 druppels. Vitamine D en K zijn beide vet oplosbare vitamines. Daarom worden deze supplement beter opgenomen als er wat vet aanwezig is (zoals de olijfolie in capsule van Bonusan). 

Let op: uitzonderingen:

Heb je last van bepaalde aandoeningen en/of slik je medicijnen? Ga dan niet zomaar D3 en K2 innemen. Vitamine K2 kan de werking van medicijnen verminderen en mag niet zomaar geslikt worden door mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners gebruiken. Vitamine D3 gaan slikken moet je niet doen als je problemen hebt met je nieren. Overleg altijd vooraf met je behandelend arts.

Nadelige effecten van vitamine D treden alleen op bij zeer hoge doseringen die langdurig worden ingenomen. Vitamine D vergiftiging is extreem zeldzaam en gebeurt vrijwel alleen per ongeluk. Je kunt dus niet snel een teveel krijgen.

Mijn belangrijkste advies is, om preventief vitamine D3 met vitamine K2 te gaan slikken om de kans op besmetting te verlagen of complicaties bij Corona te verminderen.

Met vitale groet,

Annelies Joosen | Fitalies

Wil je meer leren over voeding, lichaamsprocessen en lichaamsbalansen? Koop dan mijn onlinetraining: werken aan je vitaliteit. Voor meer informatie:https://academy.fitalies.nl/shop/werken-aan-je-vitaliteit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *