orthomoleculaire voeding & supplementen
IS JE LEVEN JE LIEF? LEEF DAN PREVENTIEF

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten.

Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Samen betekent deze twee worden ‘juiste moleculen’. Orthomoleculaire voeding gaat terug naar de basis van het menselijk lichaam en kijkt wat voeding doet in ons lichaam. Waar bestaat voeding uit en hoe dragen voedingsstoffen bij aan je gezondheid. Want wat zijn nu precies macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden? En wanneer je de stofjes kent, weet je ook wat supplementen doen. Want naast voeding is natuurlijk ook suppletie onderdeel van de orthomoleculaire therapie.

Veel chronische verstoringen in het lichaam zijn terug te herleiden naar (subtiele) tekorten van voedingsstoffen. Die verstoring uit zich in één of meerdere klachten, waardoor een orthomoleculair therapeut/arts weet in welk biochemisch proces de verstoring zich bevindt. Om de biochemische processen weer vlot te trekken kunnen specifieke voedingsstoffen worden ingezet, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze een positief effect hebben. Als eerst zullen deze voedingsstoffen d.m.v. een zogenaamd orthomoleculaire voeding worden toegevoegd aan het voedingspatroon.

Het effect van orthomoleculaire therapie is niet wetenschappelijk aangetoond. Gelukkig zijn er wel steeds meer wetenschappelijke onderzoeken te vinden. Binnen Fitalies werk ik het liefst met het merk Vitakruid en soms ook Bonusan. Beide betrouwbare leveranciers met hoge kwaliteit producten. Tevens zijn het beide Nederlandse producenten. Goede supplementen zijn prijzig, maar dan weet je wel zeker dat de juiste stoffen erin zitten, dus geen troep en ook de juiste stoffen die goed door ons lichaam worden opgenomen. Via mij kun je eventueel een account bij Vitakruid of Bonusan krijgen, zodat je rechtstreeks kunt bestellen (en als je lief bent, krijg je 10% korting ). Doordat ik mijn orthomoleculaire kennis combineer met Sensitherapie, kan ik met de biosensor jouw tekorten meten. Ik kan vragen welk supplement je nodig hebt en zelfs van welk merk en met welke dosering. Slik je al supplementen? Neem deze dan mee naar een consult, dan meten we meteen of je ze nodig hebt en of je lichaam er blij van wordt.

Annelies is officieel gediplomeerd als orthomoleculair voeding- en suppletieadviseur bij Ortho Health Foundation.