Natuurlijk kan ik hier geen Ja of Nee op zeggen. Magnesium komt voor in veel voedingsmiddelen zoals: zuivel, groenten, noten, enz. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dus erg belangrijk. Soms kan aanvulling met magnesium supplementen nuttig zijn. In mijn gezin wordt gezond en gevarieerd gegeten, toch slikken mijn man en mijn middelste zoon dagelijks magnesium (sporten beiden fanatiek) en de rest van het gezin af en toe (bij vermoeidheid, veel zon of spierkramp). Ik zal je in deze blog meer duidelijkheid proberen te geven waarom je extra magnesium zou kunnen innemen en welke vorm en welk merk dan goed is.
FUNCTIE VAN MAGNESIUM
Magnesium is een mineraal dat erg veel voorkomt in ons lichaam. Het is een essentiële voedingsstof en een tekort aan magnesium kan veel verschillende klachten geven. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is activator bij meer dan 300 metabolische reacties. De dagelijkse aanbeveling voor magnesium is 300mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen (Gezondheidsraad, 2018). Uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling (2007-2010) blijkt dat maar liefst 16-35 procent van de volwassenen een magnesiuminname heeft beneden de gemiddelde behoefte. Voor adolescenten is dit zelfs 57-72 procent. Bij 10-19 procent van de kinderen van 13 tot 19 jaarwerd een verminderde magnesiuminname gevonden (van Rossum, 2011).
Wat doet magnesium allemaal in je lichaam (lijst is verre van compleet):
- Helpt bij handhaving vocht- en mineralenbalans
- Betrokken bij de celgroei en celdeling, de bescherming van celmembranen
- Positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
- Goed voor geheugen, concentratie en leerprestaties (EFSA, 2016)
- Draagt bij aan behoud van sterke en soepele spieren
- Speelt een rol bij de celdeling
- Wordt ingezet bij vermoeidheid (EFSA, 2016)
- Omzetten van zonlicht naar vitamine D
- Ondersteuning bij veel stress
- Aanmaak van hormonen
- Speelt samen met calcium een rol bij spierontspanning
- Invloed op bloeddruk
IN DE PRAKTIJK
Ondanks het feit dat het in veel voedingsmiddelen voorkomt, is de inname van het mineraal sinds het begin van deze eeuw achteruitgegaan. Onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheden magnesium in voedingsmiddelen aanzienlijk zijn gedaald. In groente werd bijvoorbeeld een daling van ±20 procent geconstateerd (Thomas, 2007 & Workinger, 2018). Dit kan te wijten zijn aan onder andere uitputting van de bodem, zure grond, opbrengstverdunning en de samenstelling van de bemesting van gewassen (magnesiumarm en hoge niveaus van stikstof, fosfor en kalium, die de absorptie van magnesium in planten kan beïnvloeden) (Guo, 2016). Tevens gaat veel magnesium verloren tijdens het bewerken van voeding (Marier, 1986).
Inname van voldoende magnesium via de voeding is van belang om de magnesiumstatus op peil te houden. Soms is eenvoldoende gezond en gevarieerd eetpatroon best een uitdaging. Het kan daarom raadzaam zijn om (tijdelijk) een magnesiumsupplement in te zetten als aanvulling op de voeding. Bij sporters worden magnesiumsupplementen bijvoorbeeld vaak preventief geadviseerd omdat magnesium een rol speelt bij de spierfunctie.
In mijn praktijk zie ik veel dames met vermoeidheid en ook vaak met te veel stress. Natuurlijk denk ik dan meteen aan magnesium suppleren, soms tijdelijk, maar mijn werkwijze is, dat ik dit even check m.b.v. mijn biosensor. Het lichaam van mijn cliënt weet dit namelijk zelf erg goed. Ik meet dan of ze magnesium nodig hebben, hoeveel, welke vorm en zelfswelk merk. Wil jij dit ook weten? Plan dan een los consult bij mij in, waarbij we alle supplementen die goed voor jou zijn eens doornemen. Regelmatig zijn er ook dames, die al meerdere supplementen slikken en na zo’n meting met sommige kunnen stoppen. Zie ook mijn website: www.fitalies.nl of mail me even voor het inplannen van een consult (info@fitalies.nl).
WELKE VORM EN MERK?
Als je denkt dat jij misschien toch (tijdelijk) wat extra magnesium moet gaan innemen, dan is het van belang om de juiste vorm en dosering te bepalen. Supplementen zijn er in verschillende vormen en verschillende merken. Je moet duseven goed op de etiketten kijken om te weten welke vorm van magnesium erin zit. Vaak zit er in de goedkopere supplementen, een vorm van magnesium die niet of slecht opneemt. Donker groen wordt het beste opgenomen, maar lichtgroen is ook goed.
Mijn favoriete merken zijn: Vitakruid en Bonusan. Het zijn beide Nederlandse fabrikanten, die veel kennis bezitten eneen goede helpdesk hebben met professionele therapeuten. Daarnaast bieden ze allebei goede opleidingen aan en hebben wetenschappers in dienst om producten te ontwikkelen. Als orthomoleculair adviseur/therapeut, heb ik bij beide leveranciers mogelijkheden om producten te bestellen met korting. Ook heb ik de hardloper (magnesiumtauraat) in mijn eigen webshop. Wil je iets bij Vitakruid bestellen? Dan kun je met deze code 10 % korting krijgen: Fitalies10. Wil je bij Bonusan met korting kunnen bestellen? Mail me dan even, dan maak ik een account voor je aan.
Natuurlijk heb je meerdere goede merken: Vitals, Orthica, BioVitaal, Biotics, Nutrivian en NOW. Goedkoop is bij supplementen zeker duurkoop. Deze zijn vaak laag gedoseerd of slecht opneembaar en hebben nauwelijks invloed op je gezondheid.
ADVIES VAN FITALIES
Om op de vraag terug te komen: “moet ik magnesium slikken?”, kan ik niet meteen JA of Nee zeggen. Mijn advies is om het even uit te laten meten (kan ik ook op afstand). Mocht je dit niet willen, dan zou ik de volgende vorm inzetten:
- biglycinaat bij behoefte aan geestelijke balans, met name in relatie tot nachtrust
- tauraat bij verbetering van gemoedstoestand, concentratie en meer geestelijke energie
- magnesiumcomplex bij meerdere, of moeilijk te specificeren klachten (brede toepassing)
- malaat en citraat bij weinig energie en verminderde spierwerking
Als je een magnesiumcomplex neemt, zitten daar meerdere vormen in. Voor fanatieke sporters zou ik het complex adviseren van Vitakruid Magnesium 200 complex of Bonusan Magnesan Forte Plus (ook in poedervorm verkrijgbaar).
Niet iedereen heeft magnesium nodig. Ik raad echter wel iedereen aan om een potje in je keukenkastje te hebben staan (voor als je immuunsysteem even wat minder is, je spierkramp hebt, of als je veel stress ervaart). Magnesium is wel een essentiële voedingsstof, die voor heel veel processen in je lichaam belangrijk is. Je kunt het natuurlijk ook altijd een aantal weken uitproberen en zelf goed kijken wat het met je doet en of je klachten verminderen. Zijn je vragen nog niet allemaal beantwoord of wil je wel eens al je supplementen laten meten bij mij? Neem dan even contact met mij op: info@fitalies.nl.
Met vitale groet, Annelies | Fitalies