Mijn boeken tips

Mijn boekentip: De hamster in je brein

Toen ik Beau aan het kijken was voor de vakantie, hoorde ik voor het eerst over dit boek: De hamster in je brein, geschreven door 2 artsen: Felix Kreier en Maarten Biezeveld. Het sprak mij meteen aan, omdat het niet weer zo’n dieetboek was, maar een wetenschappelijk boek dat gaat over duurzaam gewichtsverlies. Dat wat ik zelf ook nog zo graag wil.

In dit boek wordt benoemd waarom het zo moeilijk is om na een korte, soms succesvolle afvalpoging, je gewicht ook echt verlaagd te houden. Het moment dat we besluiten gewicht te willen verliezen en daarnaar gaan handelen, komen verschillende hersengebieden met elkaar in conflict. Hoe sneller dat gewichtsverlies, zoals bij een crashdieet, hoe groter dat conflict wordt en hoe kleiner de kans op succes blijkt te zijn. Door deze hersengebieden beter op elkaar af te stemmen helpt De Hamster-Brein-Methode je bij het behalen van je doel: blijvend en gezond gewichtsverlies.

In mijn praktijk heb ik altijd al aangegeven, dat je niet te snel moet afvallen. Je bent tenslotte ook niet in een paar maanden zoveel kilo bijgekomen. Vaak is dit ook een proces van jaren geweest. Dit boek geeft de wetenschappelijke onderbouwing goed weer. Als je te snel afvalt, word je hamster in je brein boos. Hij (ik heb een mannelijke hamster J)zal er alles aan doen om het vetpercentage niet te laten krimpen. Je moet hem dus eigenlijk voor de gek gaan houden, door langzaam af te vallen. De hamster heeft het dan niet zo door. In het boek leggen ze uit hoe dit in je hersenen werkt en ook hoe je de hamster voor de gek of tevreden kunt houden.

Ik raad het boek aan voor diegene die toch echt wat kilo’s kwijt willen en dat jojo-effect beu zijn. Niet snel willen afvallen, maar maximaal 200 gram per week. Zorg dat je hamster niet boos wordt!

Voor mij is het begin van het nieuwe schooljaar een goed moment om weer te starten met wat kilo’s afvallen. Ja, ook ik als leefstijlcoach heb een aantal kilo te veel. Heel logisch hoe dit is gekomen, maar zeker niet makkelijk om deze, te veel aan kilo’s, weer kwijt te raken. Lijnen wil ik niet en gezond eten doen wij al (kan natuurlijk altijd nog gezonder). Nu ga ik dus proberen mijn hamster te temmen en daarnaast zal ik echt meer moeten gaan bewegen. Gelukkig werkt mijn lichaam na 5-6 jaar weer mee en heb ik een nieuwe sport ontdekt, die ik zeker langer ga volhouden: fietsen. Zin heb ik meestal niet, maar als ik dan op de fiets zit, geniet ik meteen van het buiten zijn, de natuur en de rust in mezelf. En ja, mijn hamster mag altijd mee.

Klik op bovenstaande afbeelding om dit boek bij bol.com te kunnen bestellen.

Met vitale groet,

Annelies | Fitalies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *