Mijn boeken tips

Mijn boekentip: De Fontein

Voor het eerst hoorde ik over dit boek in een podcast van Leef je mooiste leven van Michael Pilarczyk. Els van Steijn (schrijfster van het boek) was met Michael in gesprek en het boeide mij vanaf de allereerste minuut. Meteen die avond het boek aangeschaft. Het onderwerp van dit boek is familiesystemen en hoe je grip krijgt op je leven door inzicht in je eigen familiesystemen. 

Hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Wij zijn ons vaak niet bewust wat voor invloed dit systeem op ons leven heeft. De theorie wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van een Fontein als metafoor. Jij moet in je eigen bakje in de Fontein blijven, want anders maak je geen gebruik van de stroming uit de Fontein. Als je niet op de juiste plek staat, kun je op allerlei vlakken problemen ervaren. Natuurlijk heb ik mezelf en mijn familiesysteem goed geanalyseerd, maar ik zag ook een aantal cliënten en vriendinnen langskomen bij het lezen van dit boek. Ik heb de neiging gehad om 20 boeken te kopen en deze uit te delen aan diegene die dit boek echt moeten lezen.

Het boek is ook heel praktisch en geeft tips hoe jij moet voorkomen dat je opstijgt of afdaalt in jouw fontein. Herken je dat je al bent opgestegen en je dus niet op de juiste plaats in de fontein staat, dan krijg je ook echt praktische tips hoe je weer kunt afdalen. Dit afdalen heeft als doel dat je weer op de juiste plaats gaat staan en de stroming ontvangt die essentieel is voor hoe je leven verloopt.

Wat op mij ook indruk heeft gemaakt is hoe Els van Steijn over het lot schrijft. Ze geeft aan dat iedereen een eigen lot heeft (de ene wat zwaarder dan de ander) en dat dit lot bij jou hoort. Je moet dit onder ogen zien en aannemen. Je eigen lot onder ogen zien is hetzelfde als verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Ze schrijft ook: “Ouders geven aan hun kinderen wie ze zijn als mens en alles wat ze kunnen geven. Hadden ze meer kunnen geven, dan hadden ze dat gedaan.” Verder legt ze uit dat als je zelf veel of iets gemist hebt bij je ouders je dit niet kunt opeisen, maar dat dit jouw lot is. Dit besef maakte mij milder naar mijn eigen ouders toe. 

Als je zelf kinderen hebt, staan die in de bak onder jou. Wil je goed voor ze zorgen, zorg dan dat jij zelf op de juiste plaats in de fontein staat, zodat je kind niet wordt uitgenodigd om op te stijgen. Meteen zag ik dat één van mijn zonen de neiging heeft om op te stijgen. Wat er dan gebeurt werd me ineens duidelijk en hier ga ik nu zeker op letten.

Ik vond dit boek echt super interessant en ik zou dit boek het liefste aan iedereen willen aanraden. Je leert jezelf en je familiesysteem weer beter kennen en je ziet waar het mis is gegaan of gaat, maar je krijgt ook tips om dit te herstellen en nog mooier, ook heel veel mensen staan wel op de goede plaats in de Fontein. De Fontein: super boeiend. Els van Steijn, bedankt dat je deze inzichten met ons deelt. Zelf kopen? Klik op onderstaande plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *