Leefstijl

Kiemgroenten onbekend gezond! Deel 1

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes en worden tot de groentes gerekend. Ze worden ook wel scheuten genoemd. Wat de meesten van ons niet weten is dat deze kiemgroenten relatief veel vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels bevatten en weinig calorieën. Het kiemproces zorg er bovendien voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd. Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen ervoor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem, waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert.

Er zijn heel veel soorten kiemgroenten. Allemaal met hun eigen bijzondere smaak en gezondheidsvoordeel. Ik som er een aantal voor je op:

  • Broccolikiem
  • Preikiemen
  • Alfalfa (de kiem van luzerne)
  • Mosterdkiemen
  • Taugékiemen (kiem van de mungboon)
  • Peulvruchtkiemen
  • Radijskiemen
  • Rode bietenkiemen
  • Kiemen van kikkererwten

Alle kiemen smaken anders. De ene heeft een zachte smaak terwijl de ander juist heel pittig kan zijn. Iedere kiemsoort heeft zijn eigen voordelen. Alfalfa bezit bijvoorbeeld 14 verschillende aminozuren. Daarnaast bevatten de alfalfa kiemen vitamine B1, B2, B3, B6, B17, C, D, E, K en U.

Kiemgroenten bevatten wel 30 keer meer voedingsstoffen dan gewone groenten en ze bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en je weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd.

Ze bevatten veel vitamine K, veel B-vitamines zoals niacine, riboflavine, thiamine, foliumzuur en pantotheenzuur, evenals vitamine C en vitamine A. Kiemgroenten bevatten ook mineralen zoals zink, calcium, mangaan en koper. Je moet dus een beetje zo zien: in plaats van een hele broccoli op je boterham met hummus te mikken, kun je dus wat kiemgroenten toevoegen en krijg je alsnog een hele bups goede stoffen binnen.

Volgende week maak ik weer een blog, waarin ik verder in ga op de productie van kiemgroenten. Als je nu boodschappen gaat doen, zoek de kiemen eens op (in koelschap bij groenten) en neem ze mee. Leer ook je kinderen hoe gezond deze zijn!

Meer van dit soort informatie weten? Ik heb een online training: werken aan je vitaliteit, waarin ik al deze kennis deel. Zie bovenaan op www.fitalies.nl/shop Leuk als je daar eens gaat kijken en zeker interessant om deze te gaan volgen in je vakantie als je wat meer tijd hebt voor jezelf.

Met vitale groet,

Annelies Joosen | Fitalies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *