Aromatherapie

Heerlijk de geur van het bos

Sinds een paar weken ben ik wat fanatieker aan het fietsen. Je komt veel verder met de fiets, dus je ziet meer en je bent heerlijk buiten. Ik vind het genieten om door de natuur te fietsen. Langs velden met aardbeien of sla, langs een stuk hei en door het bos. Ik zie klaprozen en rododendrons die prachtige paarse bloemen hebben. Ik zeg goedemorgen tegen de koeien en ‘mijn’ fazant, maar waar ik het allermeest van geniet is het zonnetje door de bomen heen en alle geuren die ik ruik.Vandaag fietste ik na een flinke regenbui, dan ruikt de natuur nog lekkerder.

Een flinke wandeling of fietstocht in de natuur brengt ons hormoonstelsel in evenwicht en verlaagt onze bloeddruk. De vrijgekomen stoffen door stress en inspanning, worden verwerkt en waar kun je beter herstellen dan in de natuur? In het bos ademen we frisse lucht in die vol is met geuren van bomen, planten en bloemen. Juist deze geuren zijn afkomstig van etherische oliën van de planten. Dit was ik mij eigenlijk eerst niet zo bewust. Deze oliën beschermen de planten en spelen dus een rol bij het immuunsysteem van de plant, maar ze stimuleren ook ons afweersysteem. 

Etherische oliën zijn vluchtige verbindingen die door de plant geproduceerd worden. Het zijn kleine, lichte, aromatische moleculen die wij kunnen opnemen via de huid of luchtwegen. Zo bereiken deze 100% natuurlijke moleculen ons bloed. Ze verspreiden zich zeer snel door het hele lichaam en dringen tot diep in het celmembraan door. Als je dit weet kun je je vast voorstellen dat etherische oliën zowel fysiek als mentaal iets voor ons kunnen betekenen. 

Als ik dan door het bos fiets en ik ruik al die geuren, voel ik mezelf ontspannen en blij worden. Misschien herken jij dit ook? Ik heb dat ook met een verse kerstboom die je in huis zet, die ruikt ook zo lekker. Geur doet heel veel met ons. Nu is het mooie, dat als jij in de stad woont of gewoon te druk bent om het bos in te gaan, je deze bomen ook naar jou toe kan laten komen. Natuurlijk niet letterlijk, maar door bepaalde etherische oliën(100% natuurlijke) in een diffuser te doen, zodat je huis de geur van het bos heeft. Heerlijk een dennen of sparren geur of de geur van cederwood, copaiba en ga zo nog maar even door. Het bos zorgt bij ons voor emotionele rust. 

Als ik over een paar dagen weer op de fiets zit, weet ik dat mijn neus weer overuren draait en ik al die heerlijke etherische oliën in mijn cellen krijg. Nu hopen dat er niet teveel gemest wordt op mijn fietsroute die dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *