Aromatherapie

Geurverlies door Corona, is er iets aan te doen?

Helaas hebben we nog steeds met het Corona virus te maken, hoe vervelend dat voor iedereen ook is. Wist je dat 30 tot 90% van de mensen die het Coronavirus hebben gehad, hun reuk en/of smaak kwijt zijn? De helft van de mensen kon na 4 weken weer ruiken maar helaas heeft 10% na 6 maanden hun reuk en smaak nog steeds niet terug. Of hebben klachten dat ze wel ruiken, maar dat dingen die ze normaal lekker vinden ruiken, nu heel vies ruiken. Anderen ruiken juist geuren die er niet zijn. Super vervelend, want als je niet goed ruikt, smaakt het eten ook totaal niet. Je bent dan dus niet alleen je geur kwijt, maar je hele eetbeleving is veranderd en dat kan leiden tot een vermindering van de eetlust. Het is juist dan belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten, hoe moeilijk dat ook is.

 

Wat is er nu precies gebeurd met jouw geur door het Coronavirus?

Wetenschappers van Harvard hebben ontdekt dat het virus gelukkig de geurzenuwcellen niet heeft aangetast, maar wel de cellen die boven in de neusholte zitten. Dit is dus beschadiging van de steunweefselcellen rondom de reukreceptoren. De reukreceptoren zitten ook boven in je neusholte en die maken contact met jouw reukkolf (bulbus olfactorius), die de geurprikkels naar je hersenen stuurt. Hierdoor verwacht men dat geurverlies niet permanent zal zijn. Helaas komt het bij de één wel sneller terug dan bij de ander. Het coronavirus is overigens niet het eerste virus wat schade aan het reukorgaan veroorzaakt. Zo zien we ook reuk- en smaakverlies als gevolg van een griep- of verkoudheidsvirus.

Onze reuk is een enorm belangrijk zintuig als het gaat om sociale communicatie. Het verlies ervan kan grote impact op je hebben. Het is niet niks, als je jezelf niet meer ruikt. Het kan je onzeker maken. Ook ruik je luchtjes in huis niet meer, mis je de geur van je partner, kinderen of huisdieren. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen die ervoor zorgen dat een leven zonder reuk moeilijk kan zijn en je zelfs somber kan maken.

 

Wat kun je zelf doen als je je geur kwijt bent?

Je kunt starten met geurtraining. Dit moet je zien als een soort fysiotherapie voor je neus. Het vergt dus wel echt discipline en doorzettingsvermogen, want het advies is om dit minimaal 24 weken vol te houden, waarbij je 2x per dag gaat ruiken. Geurtraining is bedacht door professor Thomas Hummel (universiteit van Dresden) en wordt nu ook geadviseerd door KNO-artsen en wetenschappers. Het is wetenschappelijk bewezen dat geurtraining kan helpen. Dit betekent helaas niet, dat er altijd bij iedereen resultaat geboekt wordt. Gelukkig zijn er heel veel goede resultaten.

Geurtraining is volledig vanuit huis te doen en eigenlijk kost het je ongeveer 2x 2 minuten per dag. Je kunt het beste met 4 oliën beginnen en eventueel na 12 weken andere oliën gaan gebruiken (moet niet). Er wordt aangeraden een bloemige, kruidige, prikkelende en citrus olie te gebruiken. Bij voorkeur etherische oliën die 100% natuurlijk zijn, zodat je geen chemische bestanddelen binnen krijgt. Helaas zijn 100% natuurlijke bloemen oliën heel prijzig, maar er zijn genoeg mooie alternatieven.

Als ik kijk naar de literatuur, naar prijzen en wat je later nog met de olie kan doen als je geen geur therapie meer nodig hebt, dan zou ik beginnen met de volgende 4 etherische oliën:

  1. Lavendel (bloemig),
  2. Lemon (citrus)
  3. Pepermunt (prikkelend)
  4. Clove (kruidnagel = kruidig).

 

Mocht je na 12 weken willen overstappen naar andere geuren dan zou je kunnen inzetten:

  1. Orange (citrus)
  2. Eucalyptus (prikkelend)
  3. Rosemary (kruidig)
  4. Kaneel (prikkelend)

Hier zit dus geen bloemige geur in, maar wel goede herkenbare geuren. Roos en Jasmijn zouden mooie geuren zijn, maar die zijn vaak erg duur. Overige interessante geuren: Tijm (kruidig), Mandarijn (citrus), Bergamot (citrus), Grapefruit (citrus), Groene thee (prikkelend)

 

Hoe gaat de geurtraining?

Het beste is dan in de ochtend 20 sec in alle rust aan iedere olie te ruiken en dit in de avond weer te doen. Het kost je dus maar een paar minuten (4x 20 sec in ochtend en 4x 20 sec in avond), maar je moet wel volhouden. Het beste kun je tijdens het ruiken de geur visualiseren en ook echt rust pakken (meteen een mooi zen momentje). Je kunt er eventueel een foto bij pakken, als jij dit prettig vindt. Ze geven aan dat je dit minimaal 24 weken ‘moet’ volhouden. Het zal dus wel discipline en doorzettingsvermogen vragen.

Het zou goed zijn om, voordat je start, voor jezelf op te schrijven hoe goed je ruikt op een schaal van 0 tot 10 en dit over 3-6-9 maanden te herhalen. Noteer dit bijvoorbeeld in je notities op je telefoon, want zo kun je terugkijken om te zien of je vooruit gaat. Wil je dit traject niet alleen doen, maar zou je het fijn vinden als ik jou hierin begeleid? Neem dan contact met me op via de mail: info@fitalies.nl

Wil je meteen beginnen en zeker weten dat je 100% natuurlijke geuren hebt? Kijk dan in mijn webshop http://fitalies.nl/product/geurtraining-set-1/

Voor diegene die beginnen met geurtraining, heel veel succes. Houd moed en houd vol, je doet dit voor jezelf en op deze manier heb jij er alles aan gedaan. Het zal in het begin zeker frustrerend zijn, maar haak niet af. Heb vertrouwen dat je geur terug gaat komen. De juiste mindset is net zo belangrijk. Twijfel je of je dit zult gaan doen? Overleg anders eerst met je huisarts.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *