Aromatherapie

Aromatherapie of Aromazorg?

In de bijlage van de Volkskrant van zaterdag 27 maart staat een heel mooi en goed artikel over de alternatieve zorg. Ze willen niet over alternatieve geneeswijze spreken, maar alternatieve zorg. Eigenlijk vind ik dit heel mooi omschreven in dit artikel. Met mijn praktijk Fitalies val ik deels onder alternatieve geneeswijze, maar ik heb helemaal niet de illusie dat ik genees. Ik begeleid mensen om hun zelfgenezend vermogen van hun lichaam aan te spreken. Ik leer ze de signalen van hun lichaam te begrijpen, want tegenwoordig kennen en herkennen wij die signalen niet meer. In dit artikel bedoelen ze het echter iets anders. Alternatieve zorg is niet wetenschappelijk bewezen, maar aanvullende zorg is wel bewezen effectief. Wat ik doe, kan niet altijd wetenschappelijk onderbouwd worden, maar effectief is het wel.

Zo wordt er in deze zaterdagbijlage ook gesproken over Aromazorg in plaats van Aromatherapie. Eigenlijk heb ik hier nog nooit over nagedacht en nam ik gewoon de meest gebruikelijke term Aromatherapie over. Wat zeggen deze termen eigenlijk? Het gebruik van etherische oliën wordt vaak Aromatherapie genoemd. Aromatherapie wordt tegenwoordig regelmatig ingezet in wachtkamers, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, om de mensen rustig te laten worden. Van een aantal oliën is wetenschappelijk bewezen, dat ze rustgevend werken op de hersenen: lavendel, vanille, frankincense (wierook). Hoe mooi is het dan om mensen te kalmeren met deze geuren? Aromatherapie is echter breder dan alleen de geur inademen (bijvoorbeeld met behulp van een diffuser). Je kunt de olie ook innemen of aanbrengen op bepaalde plaatsen. Natuurlijk moet je je hierin eerst goed verdiepen, zodat je dit allemaal veilig kunt doen. Weet je veel over deze oliën, heb je cursussen gedaan en veel boeken gelezen, dan mag je jezelf Aromatherapeut noemen.


Wat betekent eigenlijk therapie? Therapie (van het Griekse: θεραπεία) of behandeling is: de behandeling van ziekten of de verlichting van symptomen. Dit is eigenlijk wel wat ik doe met deze wonderlijke oliën uit de natuur. Je kunt er geen ziektes mee genezen, maar je kunt wel vervelende klachten of bijwerkingen verlichten of verminderen. De Dikke Van Dale zegt: the·ra·pie (de; v; meervoud: therapieën) >geneeswijze: in therapie zijn, een therapie ondergaan. Hier praten ze dus wel weer over genezen. Aromazorg klinkt dan eigenlijk toch wel beter dan Aromatherapie.


Maar ik heb ook de opleiding Aroma Freedom Technique gevolgd. Hierbij worden overtuigingen of blokkades met behulp van geurconditionering aangepakt en zelfs opgelost. Vergelijkbaar met 2 andere bekende technieken binnen de alternatieve geneeskunde (EFT of EMDR). Zelf ben ik telkens weer onder de indruk van deze techniek, die is ontwikkeld door Dr. Perkus uit Amerika. Cliënten kunnen met 1 sessie soms al minder last hebben van hun blokkades, nare herinneringen of overtuigingen. Hierdoor is er weer groei en ontwikkeling mogelijk….is dit therapie of zorg? 


Wat ga ik nu gebruiken als kopje op mijn website? Ga ik mijn aromatherapie onlinetrainingen nu anders benoemen? Dan komt de marketeer om de hoek kijken, want met Aromazorg ben ik niet vindbaar. Niemand typt aromazorg in bij google. Zo word ik nooit gevonden. Ondanks dat ik het gebruik van het woord Aromazorg toejuich, ga ik mijn website en trainingen toch niet aanpassen met een andere benaming. Eens kijken hoe ik Aromazorg wel kan gaan gebruiken, want deze term voelt wel goed. Wat vind jij er eigenlijk van? Moeten we meepraten over Aromazorg of het houden bij Aromatherapie?


Meer weten over mijn onlinetrainingen Aromatherapie? Ik bied er 3 aan, die je achter elkaar zou kunnen volgen: de basis, de verdieping en een speciale voor coaches en therapeuten. Klik hier voor meer informatie over mijn online trainingen. 


Heb je last van overtuigingen en/of blokkades? Zie je ergens tegen op of stel je iets continu uit? Wil je een bepaald doel graag bereiken? Dan kan een sessie Aroma Freedom heel geschikt voor je zijn. Meer weten? Klik hier.